Watch Out

Sunday, July 20, 2008

Proposal: presentation & defence

"18 Julai 2008- I had confirmed and blocked that date for your proposal defence" Wares dengan tenangnya menyapa saya ketika meeting pada pagi 1/7/2008. Mahu terkujat juga saya dibuatnya ketika itu....aduh mak..dah ready ke aku? soalan demi soalan bertubi2 menyerang diri. Pada keesokkan harinya nama dan abstract saya telah formally addresses ke seluruh SACL staff board (School of Accounting and Commercial Law)- menambahkan debar dan kocakan hati.

Yang paling terkesan hingga ke hari ini adalah percutian keluarga dan rakan2 yang lain harus diteruskan kerana semua perancangan dan booking telah di finalise. Apa lagi ...saya membiarkan diri merasai dan menikmati kesoronakan percutian walau sesekali ingatan terhadap 18/7/2008 menjelma jua. (entri akan diupload melalui vacations series nanti)..he..he

17/7/2008 - Noor's turn

Presentation dan proposal defence oleh Noor Hauque membuka sesi laluan untuk term ini. Nampak dia begitu tenang dan mampu mengupas dgn baik esp. bab research questionnya. 'Aku kena betulkan sikit bab ini' getus hati kecil saya. Ketika pertanyaan demi pertanyaan diajukan beliau saya dapati kadang-kala confuse tetapi dgn bersahaja cuba menjawab sebaik mungkin sehingga soalan yang sama diulang lagi melalui cara lain dikeutarakan ..barulah jawapan terungkai. Saya memerhati tepat segalanya tetapi dengan fikiran dan perasaan yang bercampur2. Camanalah aku esok ni????????

18/8/2008 - Tenanglah wahai hati

Hari yang ditunggu tiba jua. Sessi was chaired by Prof. Kelvin Holmes. "Bell, do you want to take the questions during or at the end of your presentation?" formally disoal Kelvin, saya menjawab " at the end of my presentation please". Saya mengucapkan terima kasih dan memulakan presentation with slow, pace and intonation yang tidak laju. Memulakan prentation dengan diagram of presentation flow, diikuti dengan diagram of study background. Seterusnya saya tiba ke ' gap of study'. Perlahan2 presentation beralih ke research
questions, theoretical framework, research design dan akhirnya contribution. Tatkala mengakhiri presentation saya sempat menyenaraikan acknowledgements terhadap supervisors, Prof. Tony Van Zijl (finalising my theoretical framework), Prof. Keitha (methodology) dan khasnya kawan2 dan staf2 yang lain.

Seterusnya, sesi Q&A mengambil tempat. Soalan pertama diajukan oleh Prof. Keitha seingat saya, seterusnya diikuti oleh Prof. Tony Van Zijl (tax implications), Prof. Kelvin sendiri selaku chairperson sempat bertanya mengenai data and sampling. Soalan dari Phuong sedikit menyesakkan saya (basically saya tidak berapa faham soalan tersebut). Namun diulang tanya dan kali ini soalan itu lebih friendly dan pantas dicantas oleh Wares. (selamat aku kali ni..he..he)Walaupun supervisor tidak dibenarkan mencelah namun mereka dibenarkan untuk clarify any issue yang dirasakan sesuai oleh research comiittee yang ber'jaga' sepanjang presentation. Prof. Keitha sempat menyuarakan sedikit pandangan beliau didalam beberapa hal2 dan saya rasanya tak lupa mengucapkan terima kasih diatas setiap soalan, comment mahupun tembakan 1-2 soalan yang agak menyesakkan. Total soalan + comments + pandangan adalah disekitar 10 - 12.
Keseluruhan masa yang diambil roughly about 1 hour.

Selepas sesi tamat, kami bergegas keluar bagi memberi ruang kepada research committe bersidang. Di luar, saya dan Deb saling melepaskan segala rasa gundah yang sebelum ini sarat bersarang. What a relief. Seketika kemudian, barisan research committe mulai keluar diketuai oleh Bhagwan sendiri. Bergandingan bersamanya ialah Wares...tup..tap..tup..tap...jantung kembali kencang berdegup. 'You are ok' kata Bhagwan..saya masih terpinga2..'Your proposal was accepted and congratulation' terang Wares. Selepas itu suasana bertukar menjadi hingar bingar dan yang kedengaran hanyalah congratulations demi congratulations.

Saya memanjatkan kesyukuran terhadap Illahi. Terlalu2 berterima kasih kepada suami dan emak yang pastinya tak putus2 berdoa untuk anaknya. Kepada kawan2- Binh ,Cah, Khairul, Richard, Phuong, Noor, Deb etc..thanks for the inputs, rakan2 bloggers (doa dan dorongan kalian semua), seterusnya rakan2 lain yang tak putus2 mengucapkan good luck saya hanya mampu dikala ini mengucapkan ribuan terima kasih, semoga Tuhan membalas segala kebaikkan ini suatu hari nanti.

Kepada Sofea, Adam dan Aidid..mama akan tebus kembali segala masa yang mama abaikan selama ini (kerana terlalu sibuk dgn proposal ini). Sebak saya tatkala menulis di entri ini terutama apabila mengenangkan anak2. Sebagai penutup, saya merasakan proses PhD proposal presentation dan defence adalah crucial bagi meneruskan kesinambungan kerja2 kita di masa hadapan. Namun yang saya pasti proses itu dijalankan dengan berhemah, berhati2 tetapi in a friendly manner di Victoria University of Wellington.

Syukur Alhamdulillah.

6 comments:

Nurzeatul said...

Alhamdulillah..........

Congrats Balkish!!!!!!!!

Mohd Halim Kadri said...

Alhamdulillah, Tahniah Balkish. teruskan usaha.

Syah said...

Tahniah Bell,

Cerita ini memberikan semangat yg BESAR kepada saya.

nurhuda_cahayapetunjuk said...

Assalamualaikum...

Tahniah puan...semoga puan dapat meneruskan perjuangan ini dalam mengejar impian dan cita-cita..insyaallah...:)

Balkish said...

Norzea, Shahrul, Huda dan E. Halim, terima kasih semuanya.

Dr. Norzaidi Mohd Daud, Ph.D said...

Well done. Keep it up.